Maroc - o destinatie cu multe necunoscute (part 3)



Gastronomia marocana

Maroc este o tara cu o gastronomie impresionanta, nu atat din punct de vedere al preparatelor, ci mai ales din punct de vedere al condimentelor folosite si al simplitatii modului de preparare.

Oricine viziteaza Maroc va comanda cel putin odata faimosul Tajine, o mancare traditionala, pe care o gasesti in meniul tuturor restaurantelor. Ce este atat de special? Modul de gatire si modul de prezentare. Ingredientele se prepara la abur, in propriul suc, intr-o oala de lut.  Vei gasi tajin vegetarian sau tajin cu carne, in special pui si vita. 

Am avut ocazia sa mancam tajin cu boabe de naut, cu dovleac placintar, cu varza, cu prune, pe langa morcovi, cartof, ceapa etc. Tajinul se serveste mereu cu cous-cous, facut de multe ori folosind aburul de la legume. Un ingredient secret folosit de marocani este lamaia murata, aceasta oferta o aroma si un gust deosebite si unice.

De obicei, in Riadurile in care te vei caza se fac si cursuri de gatit. Bucatarii lor te vor invata cum sa pregatesti tajine si cous-cous dupa retetele lor. Condimentele magice sunt ghimbirul si curcuma, acestea schimba gustul legumelor calite sau gatite la abur si confera savoara oricarui preparat.

Bineinteles, la orice masa vei fi servit cu faimosul ceai de menta, in paharelele lor mici, speciale de ceai. Arabii beau ceai indiferent de anotimp si de momentul zilei.

La fel de des intalnite sunt si turtele din gris, servite in special dimineata alaturi de dulceata, masline si un pahar de suc de portocale proaspat.

Dulciurile, ciocolata nu sunt atat de prezente asa cum suntem noi obisnuiti in Romania. Deserturile sunt in special pe baza de fructe, 

In medina vei gasi condimentele folosite in bucataria lor si te vei putea aproviziona pentru a aduce acasa o parte din savoarea marocana. Chiar si dupa terminarea vacantei te vei putea bucura de gustul marocan in propria bucatarie.

Va continua...



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai frecvente greseli la inceput de antreprenoriat

Mamele singure au superputeri! Campanie de strangere de fonduri!

Ghid de nutritie si stil de viata sanatos